7.7.08

..κλεισε την βρυση!


Γύρισα σπίτι μου τις προάλλες και καθώς πάρκαρα το αυτοκίνητό μου, με παραξένεψαν τα πολλά νερά που κυλούσαν στο δρόμο. Ακολούθησα αντίθετα αυτό το μικρό ποτάμι που είχε δημιουργηθεί και κατάφερα να ανακαλύψω και την πηγή: σπασμένος αγωγός. Για να είμαι ειλικρινής η πρώτη μου σκέψη καθώς άκουγα το νερό να ρέει άφθονο στο δρόμο, ήταν: «Τι ωραία που θα ήταν αν το σπίτι μου ήταν παραποτάμιο» και σκέφτηκα να φτιάξω ένα καφεδάκι και να καθίσω στο μπαλκόνι να το απολαύσω. Λίγοι θα έχουν την ευκαιρία, φαντάστηκα να απολαύσουν το καφεδάκι τους στις όχθες ενός ποταμού, μέσα στο κέντρο της πόλης. Βέβαια, αυτές οι σκέψεις δεν κράτησαν για πολύ...καθώς ξύπνησε το ΣΚΑ'Ι' που έχω μέσα μου. Βρε, θες ο γείτονας να προλάβει μέχρι το πρωί και να μπαζώσει το ποταμάκι και να σηκώσει καμία μάντρα έξω από το παράθυρό μου? Ταυτόχρονα μου ήρθε στο μυαλό και αυτή η ωραία διαφήμιση για την σπατάλη του νερού... «Αφού μπορείς να ξυριστείς μόνο με ένα ποτήρι νερό, γιατί να χαλάς μια μπουκάλα?» Σύμφωνα με ένα πρόχειρο υπολογισμό που έκανα εκείνη τη στιγμή, με το νερό που χυνόταν από το σπασμένο αγωγό, θα μπορούσαν να ξυρίζονται 1.523 Χελάκηδες, από 10 φορές τη μέρα, για 3.000 χρόνια! Αυτός ο υπολογισμός είναι που με έκανε τελικά να πάρω τηλέφωνο τους υπευθύνους για να έρθουν να επισκευάσουν τον αγωγό. Δε θέλω να κατηγορήσω τους εργάτες της υπηρεσίας ύδρευσης, αλλά τα παιδιά, προφανώς άργησαν να έρθουν περίπου 6 ώρες γιατί έκαναν καγιάκ σε κάποια άλλη βλάβη. Το τερπνόν μετά του ωφελίμου! Μόλις ήρθαν βέβαια στο δικό μας ποταμάκι, πρέπει να απογοητεύτηκαν γιατί η στάθμη του δεν ήταν αρκετά υψηλή για να κάνουν ούτε καν κανό. Έτσι, και αφού χάθηκε στις αποχετεύσεις νερό ίσης ποσότητας με αυτό που χρειάζονται 8.000.000 παπάδες να ξυρίσουν τα γένια τους, αποφάσισαν να επισκευάσουν τον αγωγό.

Ωραίες οι ιστοριούλες και αστείες. Κάποτε όμως πρέπει να αρχίσει και ο προβληματισμός. Ρε... μας δουλεύετε? Το ίδιο κράτος που πλήρωσε όλα τα ιδιωτικά κανάλια να προβάλλουν αυτή την εξαιρετική διαφήμιση που μας καλεί όλους να «κλείσουμε τη βρύση», είναι το ίδιο κράτος που ολιγωρεί μπροστά, όχι μόνο στην αλόγιστη σπατάλη του νερού, αλλά και σε όλα τα υπόλοιπα αγαθά του τόπου μας. Μας καλεί να ανακυκλώνουμε τα σκουπίδια μας τη στιγμή που σχεδόν τίποτα από αυτά δεν καταλήγει σε οργανωμένες μονάδες ανακύκλωσης. Μας καλεί να μειώσουμε την κατανάλωση ρεύματος, τη στιγμή που το 60% της κατανάλωσης το προκαλούν οι δημόσιοι οργανισμοί. Δε μιλάω για το τσιγάρο στο δάσος γιατί αν θίξω το θέμα του ποιος βάζει τις φωτιές, θα λογοκριθώ. Πρέπει εσύ να κλείσεις τη βρύση φίλε μου τελικά και ξέρεις γιατί? Πάρε έναν λογαριασμό νερού στα χέρια σου και κοίτα την κατανάλωση. Σε ένα απλό σπίτι μιας μικρομεσαίας οικογένειας είναι περίπου 35 κυβικά το 2μηνο. Υπολόγισε τώρα, πόσα κυβικά χρειάζονται για να γεμίσει μια πισίνα 12*6*2,5 μέτρα (όλοι αντιλαμβάνεστε προς ποια κατεύθυνση πάει το καρφί μου)... Σας λέω εγώ. 180 κυβικά. Δυστυχώς δεν είμαι σε θέση να υπολογίσω, πόσα κυβικά νερού χρειάζονται για να ποτίζεις το γκαζόν σου τις ζεστές μέρες του καλοκαιριού καθώς επίσης και πόσα κυβικά νερού χάνονται στην άσφαλτο από τα ποτιστήρια στις εθνικές οδούς που κάποιοι τα ανοίγουν και ξεχνούν να τα κλείσουν. Ας κοιτάξει κάποιος τις αποδείξεις στη βουλή από τα πλυντήρια αυτοκινήτων που αναλαμβάνουν καθημερινά το πλύσιμο των βουλευτικών και των υπουργικών αυτοκινήτων και ας κάνει την αναγωγή σε κυβικά σπαταλημένου νερού. Όλοι θα θυμάστε φαντάζομαι την επίσκεψη υπουργού στην Ηλεία πέρυσι τις μέρες της πυρκαγιάς, όπου ο οδηγός του, την ώρα που αγανακτισμένοι πολίτες διαμαρτύρονταν στον υπουργό για έλλειψη πυροσβεστικών, έπλενε το υπουργικό αυτοκίνητο με πυροσβεστική μάνικα! Οι άνθρωποι είναι αστείοι! Στο τέλος θα μας πουν ότι φέτος δε θα σβήσουν καμία φωτιά γιατί κάνουμε οικονομία στο νερό! Και έχουν και το θράσος να σε καλούν να κλείσεις τη βρύση και να ξυρίζεσαι με ένα ποτήρι νερό. Άραγε αν τους φτύσουμε όλοι μαζί, για πόσα χρόνια θα μπορούν να ξυρίζονται???

8 σχόλια:

Unknown είπε...

Μεταφορά σε "ατομική ευθύνη" δε θέλαμε; Καλά μας κάνει!

Μπάχαλο η οργάνωση, αλλά αν έκλειναν το "γενικό της περιοχής" φαντάσου τί θα έσουρναν τα κανάλια για τη ν"καταστροφή ιδιωτικής περιουσιάς" και την ταλαιπωρία των πολιτών...

Το ίδιο φυσικά και αν είχαν το απαραίτητο προσωπικό - ως γνωστών οι τεχνικές υπηρεσίες υπολειτουργούν (είναι δεν είνα ιαποτελεσματικές... κοινώς και να θέλανε να είναι...)

Ατομική ευθύνη λοιπόν και να δεις τι ωραία που θα καταστραφεί η κοινωνία...

habilis είπε...

θα πουμε το νερό νεράκι ...

Skouliki είπε...

ποιο ειναι το προβλημα ΑΦΟΥ ΕΙΜΑΣΤΕ Η ΓΑΜΑΤΗ ΕΛΛΑΔΑ ....

ε φανταστικε καταναλωτη..
πατερα..μητερα..ταλαιπωρε κτλ ..

τεσπα οταν γυρισω τα υπολοιπα

φιλακια απο Μηλο

KitsosMitsos είπε...

Αν και εσύ έκανες το χρέος σου, καλά κάνεις και ξεσπαθώνεις! Γιατί είναι πραγματικό κρίμα ο πολίτης να νοιάζεται και να μη γίνεται τίποτε.
Κρίμα και πάλι κρίμα.

------ είπε...

Δεν κανω καμια οικονομία στο νερο!!!Να πανε να...'άντε να μην πω τωρα....σιγά που καλοκαιριάτικα δε θα τσαλαβουτήσω με τη σωλήνα να δροσιστώ!!!

Μιμης Ζερβος είπε...

τι κακοήθειες είναι αυτά.. εσείς κάντε οικονομία..μην αποπρασοαν μην αποπροσο μην αποποπροσανατολίζεστε..(ουφ το πα)

Theogr ο κηπουρός είπε...

Σε μια ίδια βλάβη είχε πάρει τηλ. την ΕΥΔΑΠ ο 16χρονος γιος μου. 4 μέρες μετά δεν είχαν έρθει ακόμα. Παίρνει η γυναίκα μου και όταν τους λέει πως ευαισθητοποιήθηκε ένα παιδί εσείς γιατί δεν έρχεστε η απάντηση ηταν έχουμε νερό μην ανησυχείτε. Ήρθαν 3 μέρες αργότερα!!! Όπως τ’ ακούς.

zekia είπε...

εμένα πάλι αυτό που με εκνευρίζει απίστευτα είναι όταν βλέπω τις θείτσες να πλένουν με το λάστιχο μπαλκόνια-αυλή-δρόμος.... μισός Αξιός νερό για να φύγουν 35 γραμμάρια σκόνης..